Photobucket
Purple Pink
Bonjour!

hello fella nice to meet you

Meet Me There:
*Copy And Paste it into your blog ok?:)


Story supergirl ;) tutorial Chat

Sing a Song

Dream High MV - Dream High by Suzy Taec Soohyun & Wooyoung


This Is MeTopup

Design by : Aqilah Zahirah
Valentine Day- Jangan sambut hari kekasih
2/11/12 | 7:56 AM | 0 supehero saya


TAHUKAH ANDA APA SEBENARNYA HARI KEKASIH ITU ? PASANGAN-PASANGAN KEKASIH MERPATI DUA SEJOLI AKAN MENYAMBUT HARI KEKASIH PADA SETIAP 14 FEBRUARI …NAMUN TAHUKAH ANDA WAHAI SAUDARA DAN SAUDARI SEISLAM SEKALIAN SEJARAH DI SEBALIK PERAYAAN TERSEBUT???? RENUNGILAH SEJARAHNYA……SEMOGA KITA SAMA-SAMA MENDAPAT KEINSAFAN…AMIN..

Ia diraikan sempena memperingati paderi Kristian bernama Pedro St. Valentino. Dia aktif menyebarkan agama Kristian pada zaman pemerintahan Rom yang pada masa itu diperintah Claudius II. Raja Rom ini memenjarakan orang Kristian kerana mereka mengamalkan agama yang bertentangan dengan agama kuno Romawi. Oleh kerana Valentine salah seorang penyebar agama Kristian, dia ditangkap dan diseksa di dalam penjara.


Namun sepanjang di dalam penjara pun, Valentine tetap sebarkan agama Kristian kepada banduan-banduan. Raja Rom mengetahui kegiatan Valentine dan memerintah Valentine dihukum bunuh pada 14 Februari. Lantaran itu, orang Kristian memandang mulia kepada Valentino kerana kesanggupan mengorbankan nyawa kerana kepercayaan, kecintaannya terhadap syiar agama Nasrani iaitu agama Kristian. Malah sehingga mereka menyamakan Valentino seperti Nabi Isa.

Sumber-sumber menyatakan, ketika St. Valentine dalam penjara, beliau jatuh cinta pada anak seorang pegawai penjara. Kesalahan ini menyebabkan beliau boleh dibunuh, tetapi sebelum itu Raja Claudius II memberi kepadanya pilihan, sama ada meninggalkan agama Kristian yang dianutinya atau menerima hukuman bunuh. Beliau rela dibunuh, tetapi sebelum itu beliau sempat menulis surat cinta kepada gadis tersebut dengan menurunkan tanda tangan From your valentine (Daripada Valentinemu).

Sejak peristiwa itu, orang Kristian mengambil sempena 14 Februari pada setiap tahun untuk merayakan hari kasih sayang bagi memperingati hari kematian St. Valentine, paderi kesayangan mereka.

Versi 2

St. Valentine dibunuh kerana mengahwinkan ramai pemuda secara rahsia sedangkan undang-undang Rom pada ketika itu menghalang pemuda-pemudanya berkahwin dan berkeluarga. Mereka dikerahkan untuk menjadi tentera sahaja. Perbuatan ini mendatangkan kemarahan Raja Rom dan ditangkap dan dijatuhkan hukuman gantung pada 14 Februari 269 Masihi.

Versi 3

Ia dirayakan sempena kejatuhan Islam di Cordova, Sepanyol. St. Valentine merupakan orang yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu.

Dengan jasanya itu, Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 adalah tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.

Bayangkan kalau kita meraikan hari ini, sudah tentu ia menandakan kita sendiri merayakan kejatuhan agama Islam itu.

*kepada semua kekasih-kekasih yang berada di muka bumi ini, jauhilah dari menyambut HARI KEKASIH PADA SETIAP 14 FEBRUARI. JIKA ANDA SAYANGKAN ISLAM !!! KATAKAN T I D A A A K…..! PADA CARA HIDUP SELAIN ISLAM, SELAMATKAN AQIDAH UMAT ISLAM

Mari kita renungkan firman Allah s.w.t.:

“Dan janganlah kamu megikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggung jawabnya”. (Surah Al-Isra : 36)

Hadis Rasulullah s.a.w:

“ Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.

Firman Allah s.w.t. dalam Surah AL Imran (keluarga Imran) ayat 85 :

“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”

Oleh itu suadara/riku seaqidah, mari bersama kita menjadi penyelamatkan aqidah umat Islam hari ini khususnya kepada remaja-remaja yang yang telah terjebak dengan perayaan yang jelas menghina dan mempersendakan agama Islam.

Kredit to: Muhammad Abu Bakar (Facebook)


Thnks for reading my story :)

0 comment(s)
Older Post | Newer Post